Tallin esittely

Pomppivan ponin ratsutila sijaitsee Etelä-Karjalassa Parikkalan Melkoniemessä, ison Simpele-järven rannalla. Parikkalasta sekä Simpeleeltä meille on matkaa 20 km.

Tulitpa sitten kummasta suunnasta tahansa automatkaa siivittää kaunis vaihteleva luonto ja maalaismaisema. Meille on helppo tulla, tallimme sijaitsee mäellä pikitien varressa.

Maatilalla, jolla Pomppivan ponin ratsutila sijaitsee, viljellään heinää omille hevosille ja tarvittaessa kauraa omien hevosten tarpeisiin. Tilaamme kuuluu myös paljolti metsää, jonne päästään ratsastamaan tai ajelemaan heti omasta pihasta.

Tilaan kuuluu oma ranta, jonne on mukava mennä kesäisin kahlaamaan hevosten kanssa tai jopa uittamaan, mikäli kelit ovat suotuisat. Rannassa on myös vuonna 2018 valmistunut rantasauna ja pieni sauna mökki, jota käytetään eritoten leirien aikaan. Hevosille tehtiin omaa rantaa v 2020 joten tilaa on nyt kahluuttaa ja uittaa hevosia.

Talli on rakennettu vanhaan navetta rakennukseen, joka on alun perin rakennettu 1900 luvun alkupuolella. Peruskorjaus tehtiin 1960 luvulla ja viimeisimmät uudistukset tehtiin 2012 kun tilat muutettiin hevostalliksi, EU:n määräysten mukaisesti.

Päätallistamme löytyy 5 karsinaa, pupukarsina, hoitopaikka, ruokintahuone, varustehuone, puruvarasto ja lantala. Lantala ja puruvarasto ovat ihanan helposti tallin sisätiloissa, jotta tallityöt sujuvat leikiten ja purutkin säilyvät mukavan kuivina. Lantalasta löytyvät karsinan siivoustarvikkeet ja kottikärryt. Pupukarsinassa asustaa talviaikaan kaksi ranskan jättiluppakorva tyttöä Ullamaija ja Marjaleena. Kesäisin he asustelevat ulkohäkissä. Varustehuoneesta löytyvät tallin lainakypärät, -hanskat ja -turvaliivit. Jokaisen tuntihevosen harjat ja suojat löytyvät nimetyistä laatikoista. Yksityishevosille on omat isot hyllyt.

Päätallin yhteydessä olevassa ulkokatoksessa on pieni ulkokarsina ja iso karsina, joka on toiminut varsomiskarsinana ja on mahdollista avata pihattokarsinaksi. Ulkokatoksesta löytyy myös meillä vakituisesti ratsastavien ratsastajien varustehuone, ulkovessa, kesäaikainen satulahuone ja tallitupa. Meillä vakituisesti ratsastavat voivat saada katoksen varustehuoneesta oman hyllyn kaapista, jonne voi omat varusteet jättää säilytykseen. Omasta hyllypaikasta voi kysellä Hetalta. Tallitupa on kaikkien ratsastajien ja vanhempien käytössä. Tallituvasta löytyy jääkaappi, kahvinkeitin, mikro ja pakkanen. Kahviakin löytyy useimmiten, joten kun odottelet lastasi tunnilta voit vaikka keittää kahvit odotellessa. Tallituvassa on myös hevoslehtiä, joita saa vilkaista odotellessa. Tallituvassamme voi yöpyä myös talviaikaan, mikäli yö tallilla kiinnostaa.

Pikkutalli (siirtotalli) sijaitsee mäellä erillään muusta tallitilasta ja siellä on kaksi isohkoa karsinaa.

Pikkutallin vieressä on pieni Kanala tallin kolmelle kanalle ja kukolle.

Loimien kuivatustila ja talviaikainen satulahuone valmistui syksyllä 2018 ja sijaitsee keskeisellä paikalla tallin ylisille johtavan rampin vieressä. Täältä löydät talvella nimetyiltä paikoilta hevosten satulat ja suitset. Loimet kuivatetaan täällä ja kuivatuksen jälkeen ne siirretään tallin katoshuoneeseen jokaisen hevosen omalle tangolle.

Kesä aikaan asiakaskäytössä on myös pihapiirin aittamme. Aitat ovat remontoitu vuosina 2012 ja 2013. Ne ovat valoisia ja sähköistettyjä. Aittoihimme mahtuu yöpymään n. 8-9 henkilöä.

Hevosten tarhat sijaitsevat ihan pihapiirissä. Katoksellinen pikkutarha on parkkipaikan takana ja on ainut tarha, josta ei ole näköyhteyttä muihin tarhoihin. Tallin takana sijaitsee toinen pienimmistä tarhoistamme. Ratsastuskentälle johtavan tien varressa on 4 tarhaa. Yhdessä kentän vierustarhoista löytyy ulkokarsinat. Aiemmin autotallirakennuksen takana oleva tarha oli yksi iso tarha mutta tarha jaettiin kahtia keväällä 2019. Kaikissa tarhojemme aidoissa on sähkö, varothan siis koskemasta aitoihin.

Hevoset laiduntavat kesäisin pihapiirissä sijaitsevilla laitumilla ja muutama laidun on hieman kauempana.

Ratsastuskenttämme on valaistu ja sijaitsee ihan pihapiirissä. Kenttä on hiekkapohjainen ja kooltaan 20 x 40 m. Meillä on toimiva estekalusto ja muutamia erikoisesteitä löytyy omasta takaa. Maastoreiteille pääsee suoraan pihasta. Maastoesteitä pääsee hyppäämään muutamille pelloille tai metsäteille.

Päärakennus toimii ainoastaan leireillä leiriläisten ruokailutilana. Muutoin toivomme asiakkaiden rauhoittavan päärakennuksen sen oman väen käyttöön. Tilallamme on myös muita rakennuksia jotka ovat vain tilalla asuvan perheen käytössä.

Henkilökunnan esittely

Heidi ” Heta” Soikkeli

Heta on v. 85 syntynyt hevosalanyrittäjä, perheenäiti, Irlannin cob kasvattaja, opiskelija ja 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja. Hevosia hänellä on ollut vuodesta 92 lähtien ja kaiken heppailun alku ja juuri oli Sandra poni, joka alunperin tuli tilalle vain yhdeksi talveksi hoitoon varsansa kanssa. Poni ei ollut helpoimmasta päästä ja kaksi jääräpäätä hakkasi useasti päitään yhteen kunnes muutaman vuoden tuntemisen jälkeen yhteistyö alkoi sujumaan. Sandran jäätyä Hetalle pieneksi, se toimi vierailevana tähtenä ylläpidossa monissa lähi alueen ratsastuskouluissa opettaen monta lasta ja nuorta rakastamaan hevosia. vanhemmiten poni rauhoittui ja kiltin luonteensa takia moni tykästyi poniin. Sandra asui lopulta perheessä yli 20 vuotta ja jouduttiin lopettamaan 30 vuotisena vanhuuden tuomien vaivojen takia. Poni kerkesi toimimaan Pomppiksellakin pikku talutuksissa luottoponina tallin alku aikoina. Sandra ponista tulee tallin nimi Pomppivan Ponin ratsutila.

Hetalla on vankka kokemus sekä ravi, ratsu että kasvatustoiminnasta, hänen työskenneltyään vuosia muiden palveluksessa erilaisilla talleilla. Heta on valmistunut Harjun oppimiskeskuksesta hevosen hoitajaksi 2008 ja hevosharrasteohjaajaksi 2009. Ypäjällä hän opiskeli hevosavusteista toimintaa ja sosiaalipedagogista toimintaa valmistuen 2017. Nyt tarkoitus on valmistua hevoshierojaksi Ysao ammattiopistolta Kiuruvedeltä. Hetalla on voimassa EA 1 ja 2 sekä hygieniapassi.

Hetan sydäntä lähellä on Ponit, Suomenhevoset, Irlannin cobit, kouluratsastus ja istuntapainotteinen ratsastus. Hän valmentautuu itse jatkuvasti kouluratsastuksessa ja kehittää itseään lyhyt kursseilla. Viime vuosina kilparatsastus on hänen osiltaan ollut vähän jäissä perheen perustamisen takia mutta ehkä tulevaisuudessa Hetakin nähdään useammin kisoissa muussakin roolissa kuin kuskina ja valmentajana. Tosin ei nekään roolit huonoja ole olleet.

Jari Innanen

Pakon edessä hevostelun aloittanut Hetan aviomies. Hoitaa perustallihommia ja auttaa leireillä hommassa kuin hommassa. Isoset kutsuvat Jaria mielellään tyhjentämään vessaa.

Matti Soikkeli

Hetan poika joka on pahaksi onnekseen kasvanut hevosten keskellä ja taitaa tallihommat ja tuntiavustukset kuin vettä vaan. Oman ratsastamisen Masa lopetti vuosia sitten kun hänen poninsa Make jouduttiin lopettamaan. Muutoin hän hoitaa tallilla traktori- ja konehommat.

Hilla Innanen ja Pihla Innanen

Hetan pienimmät talliapurit. Molemmat hengaa pihoilla ja tallissa tallilaisia jututtaen. Tytöistä kasvaa pikku hiljaa mahtavia apulaisia sekä hevosten hoitoon että tuntiapuun.

Arvo ja Merja Soikkeli

Hetan vanhemmat asuvat tallin pihapiirissä päärakennuksessa. Hevosista he eivät niinkään välitä, tai näin ainakin sanovat. Arvo napsii karanneita hevosia silloin tällöin kiinni ja viljelee tilan peltoja ja hoitaa metsiä. Merja työskentelee Parikkalan hyvinvointi asemalla joten ensiapuhenkilökuntaa on iltaisin ja viikonloppuisin saatavilla omasta pihasta.

Tallin muut eläimet

Kissat Pesonen ja Viiru yrittävät täyttää Isoja Pimu Kissan jättämiä saappaita. Pesonen tykkää hengata ihmisten keskellä mutta Viiru on vähän varauksellinen uusia ihmisiä kohtaan.

Rami koira kulkee pihalla vapaana muitten eläinten seassa muina miehinä, välillä pitää vähä Viirua ja Pesosta koittaa kiusata mutta pojat näppää koiranpentua nenille hyvin ärhäkästi kun hermo koiraan palaa.

Kanat Elviira, Ellu ja Luna sekä Kukko Francua keekoilevat päivät pihoilla kotkottaen ja potpottaen. Hauska on aamuisin kuulla kukon huutelevan.