Ratsastus

Meillä voit tutustua ratsastuksen saloihin tasostasi riippumatta ympäri vuoden kentälle taikka maastossa.

Samalle tunnille otamme enintään 5 ratsastajaa taataksemme tasokkaan opetuksen.

Pääset ratsastamaan halutessasi joka viikkoiselle vakiotunnille tai silloin tällöin kun sinua huvittaa.

Vakiotuntien ohjelmassa vuorotellen joko kouluratsastusta/leikkitunti tai esteratsastusta/ilman satulaa ratsastusta riippuen paljolti ryhmän toiveista ja tavoitteista.

Hevosen kanssa toimiminen kuuluu ratsastajan perustaitoihin, ja vahvistamme tätä yllyttämällä siihen että ratsastaja varustaa hevosen itse ennen ja jälkeen tunnin, mikäli se vaan on suinkin mahdollista. Hevosen varustamiseen ja varusteiden poisottoon opastetaan ja tämä opastus kuuluu tunnin hintaan. Varaathan siis ennen ja jälkeen ratsastuksen noin puoli tuntia aikaa hevosen hoitoon. Hevonenkin kiittää!

Ratsastustunneistamme vastaa SRL:n (Suomen ratsastajainliitto) hyväksymä hevosharrasteohjaaja Heidi ” Heta” Soikkeli

Kenttätunnit

Kenttätunteja aloittelijoista osaaviin ratsastajiin

Kenttätunneilla harjoitellaan koulukiemuroita, rentoudutaan leikkitunnilla, vahvistetaan tasapainoa ilman satulaa tai hypätään esteitä tasoryhmissä ja paljon muuta!

Mikäli haluat yksityistunnin, muista ilmoittaa siitä varatessasi tuntia.

Hinta:
ryhmässä 1 h 30 € / hlö,
ryhmässä ½ h 20 €  / hlö,
yksityistunti 1 h 50 €

Maastoratsastus

Meillä maastoillaan pienistä kävelytyslenkeistä pari tuntia kestäviin lyhyt vaelluksiin. Huomioithan maastoratsastusta varatessasi kertoa rehellisesti ratsastustaidoistasi!

Maastossa pidempi ratsastuskokemus on aina eduksi, mutta vähemmänkin ratsastaneet pääsevät toki nauttimaan rauhallisemmista reiteistä.

Hinta:
ryhmässä 1h 30 € / hlö
ryhmässä ½h 20 € / hlö,
ryhmässä n. 2h 60 € / hlö,
yksityismaasto 1h 50 €,
yksityismaasto n. 2h 100 €

Talutustunnit

Tarjoamme vasta-alkajille mahdollisuuden tutustua ratsastukseen taluttajan avustuksella. Talutustunneilla tehdään samoja asioita mitä muillakin tunneilla, painottaen alkeiden oppimista. Ratsastajan mieltymyksen mukaan osa tunnista saatetaan käyttää maastokävelyyn. Pääsääntöisesti pienet ratsastajat (2-10) vuotiaille avustettavat tunnit ovat puolen tunnin mittaisia. Ratsastajia avustavat tallilla käyvät isommat ratsastajat, jotka tuntevat tallin tavat ja hevoset. Hintoihin sisältyy avustaja.

Talutustunneille alaikärajana on 2 vuotta.

Hinta:
tutustumisratsastus n. 10 min 15 € / hlö
ryhmässä ½h 20 € / hlö
yksityistalutus ½ h 30€ / hlö

Meille voi myös ostaa tuntikortteja. Korttien voimassa olo alkaa ensimmäisen tunnin päivämäärästä ja ovat voimassa ennalta määrätyn ajan. Mikäli kortin käytössä sen voimassa oloaikana on ongelmia(sairastapaus yms.), otathan reilusti yhteyttä niin sovimme käytöstä. Ratsastuskortit ovat perhekohtaisia.

10 x 1 h ratsastuskortti ryhmässä (voimassa 20 viikkoa) 230 €

10 x ½ h ratsastuskortti ryhmässä (voimassa 20 viikkoa) 170 €

5 x 1 h ratsastuskortti ryhmässä (voimassa 10 viikkoa) 130 €

5 x ½ h ratsastuskortti ryhmässä (voimassa 10 viikkoa) 95 €

20 x 1 h ratsastuskortti ryhmässä (voimassa 20 viikkoa) 400 €

20 x ½ h ratsastuskortti ryhmässä (voimassa 20 viikkoa) 300 €


Tuntimaksut hoituvat paikan päällä käteisellä tai laskulla tarvittaessa. Pankkikorttimaksu ei meillä valitettavasti käy. Meillä voit maksaa myös SporttiPassilla, Smartumeilla tai Endenred liikuntaeduilla.


TUNTIKALENTERI 2023

Maanantai

Vapaapäivä Hetalla ja hevosilla

Tiistai

klo 16 Tyhjä tuntipaikka, mahtuu 5 ratsastajaa                                                             

klo 17 Aikuisten takaisin satulaan ryhmä mahtuu 1 ratsastajaa Ryhmä muistelee perusmerkin asioita ja harjoittelee Helppo C asioita. Pyritään vahvistamaan hevosten liikkumista oikein päin ja löytämään taitoja ratsastaa erilaisilla hevosilla.                                              

Klo 18 tyhjä tuntipaikka, mahtuu 5 ratsastajaa

Keskiviikko

Klo 16 tyhjä tuntipaikka, mahtuu 5

Klo 17 tyhjä tuntipaikka, mahtuu 5

klo 18 tyhjä tuntipaikka, mahtuu 5                                                         

Torstai

Klo 16 joka toinen viikko tyhjä tuntipaikka, mahtuu 5 ratsastajaa                                                          

klo 17 Perusmerkki ryhmä, mahtuu 2 ratsastajaa. Ryhmä harjoittelee Perusmerkin asioita koulu- sekä esteratsastuksessa. Ryhmän tavoitteena on keväällä 2023 suorittaa perusmerkki.

Klo 18 helppo C ryhmä Täynnä. Ryhmä harjoittele Helppo C:n asioita koulu- sekä esteratsastuksessa. Pyritään vahvistamaan hevosten liikkumista oikein päin ja löytämään taitoja ratsastaa erilaisilla hevosilla. Ryhmän tavoitteena on keväällä 2023 suorittaa ainakin perusmerkki ja mahdollisesti Helppo C merkki.

Perjantai

Tunteja saatavilla, kysy rohkeasti                                                             

Lauantai

Klo 9.30 Alkeis jatko ryhmä, mahtuu 2 ratsastajaa Ryhmässä tutustutaan ratsastuksen taitoihin alkeista perusmerkin asioihin kentällä ja maastossa. Tavoitteena ratsun itsenäinen ohjaaminen käynnissä ja ravissa sekä laukassa.

4H-heppakerho alakoululaisille klo 10.30 – 12.00. Kerhossa tutustutaan hevostelun eri osa-alueisiin, hoidetaan heppoja ja välillä ratsastellaankin sekä ajetaan polleilla. Kerhoon tullessa ei tarvitse osata ennalta hevosista mitään, kerhossa oppii tarvittavat taidot. Kerhomaksuna 4H-yhdistyksen jäsenmaksu 35 € / vuosi tai kerhomaksu 35 € vuosi  

Klo 12 Alkeisjatko / perusmerkki ryhmä, mahtuu 3 Ryhmässä harjoitellaan uutta ja vahvistetaan jo opittuja alkeistaitoja, kentällä ja maastossa, puomeja ja pikku esteitä unohtamatta.                          

Klo 13 Helppo C. Ryhmä Harjoittelee Helppo C:n asioita koulu- sekä esteratsastuksessa. Pyritään vahvistamaan hevosten liikkumista oikein päin ja löytämään taitoja ratsastaa erilaisilla hevosilla. Ryhmän tavoitteena on keväällä 2023 suorittaa ainakin perusmerkki ja Helppo C merkki. Ryhmään voit tulla mikäli hallitset hevosen käynnissä, ravissa ja laukassa sekä perusmerkin asiat ovat hallussasi. 

Klo 14.30 Poni clubi alkeisryhmä avustajilla, mahtuu 2 harjoitellaan hevostelun alkeistaitoja rennosti pienessä ryhmässä

Klo 15 Alkeis/alkeisjatko ryhmä, mahtuu 1 Ryhmässä harjoitellaan hevostelun alkeis ja jatkotason taitoja, tavoitteena hallita itse hevonen käynnissä ja ravissa sekä taitojen karttuessa laukassakin.

Sunnuntai

Klo 9 Perusmerkki /Helppo C tilaa 2 ratsastajalle. Ryhmässä harjoitellaan uutta ja vahvistetaan jo opittuja perusmerkin taitoja, kentällä ja maastossa, puomeja ja pikku esteitä unohtamatta. Ryhmään voit osallistua mikäli pystyt ohjaamaan hevosta itsenäisesti käynnissä, ravissa ja laukassa.

Klo 10 tyhjä tuntipaikka, mahtuu 5 ratsastajaa

klo 11 tyhjä tuntipaikka, mahtuu 5 ratsastajaa

Klo 13 Alkeisryhmä (avustettava) mahtuu 2 ratsastajaa. Ryhmässä tutustutaan ratsastuksen alkeisiin avustajan kanssa kentällä ja maastossa. Tavoitteena ratsun itsenäinen ohjaaminen käynnissä ja ravissa.

klo 13.30 alkeisjatko ryhmä, mahtuu 2 ratsastajaa Ryhmässä harjoitellaan hevostelun alkeis ja jatkotason taitoja, tavoitteena hallita itse hevonen käynnissä ja ravissa sekä taitojen karttuessa laukassakin.

Ohjeita ja huomioitavaa

Tunnin varaaminen

 • Puhelimitse soittamalla tai tekstiviestillä saa Hetan parhaiten kiinni. Sähköpostilla voi tuntikyselyitä myös laittaa, mutta vastaaminen hitaampaa kuin puhelimitse.
 • Kerro koko nimesi, ratsastustaitosi ja puhelinnumero mistä sinut tavoittaa
 • Tuntia varatessasi ole hyvä ja kerro hieman ratsastajan taustaa esim. Onko ratsastanut aiemmin, kuinka pitkään on ratsastanut, sekä pituutesi ja painosi, jotta osaamme ohjata ratsastaja oikeaan ryhmään tunnille
 • Ratsastustunnit ovat yksityistunteja, mikäli muita ratsastajia ei ole tulossa samalle tunnille.

Tunnin peruuttaminen

 •  Jos sinulle tulee este saapua varaamallesi tunnille (sairaus, yllättävä meno tms.) toivomme että perut varaamasi tunnin mahdollisimman pian. Kuitenkin viimeistään edellisenä iltana. Tällöin emme veloita tunnista maksua.
 • Tunnin voi peruuttaa tuntipäivänä ilman maksua vain sairauden tai erittäin huonon ilman takia.
 • Tuntipäivänä peruutetuista tunneista (mikäli peruutuksen syy on muu kuin yllä) veloitamme 5 € maksun.
 • Peruuttamatta jääneestä tunnista veloitetaan koko tunnin hinta.
 • Pakkasraja yli -15 C voi tunnin perua ilman maksua tuntipäivänä. Ratsastaa toki voi mikäli tarkenee!
 • yli -10 C voi tunnin perua mikäli kyseessä on pieni, alle 10-vuotias lapsi.
 • n. -20 C tunnit perutaan tallin toimesta. Myös kova tuuli voi aiheuttaa perumisen jo pienemmällä pakkasella.
 • mikäli lämpö on yli +25 C tai enemmän ovat tunnit rauhallisempia tai lähdemme osaksi aikaa ryhmän ja hevosten kanssa vilvoittelemaan järveen.
 • Yli + 30 C tunnit perutaan tallin toimesta

Saapuminen tallille ja ratsun varustaminen tunnille

 • Saapuessasi tallille, ole ajoissa, myöhästyminen varatulta tunnilta lyhentää ratsastusaikaasi.
 • Tallista löydät tuntilistan ilmoitustaululta, josta näet ratsusi ja onko se valmiina jo edellisellä tunnilla.
 • Toivomme että tutustut ratsuusi varustamalla sen itse, jos se ei ole jo edellisellä tunnilla. Avustamme varustamisessa, mikäli apua tarvitset. Hevosten varusteet löydät tallista, harjat ja suojat tallissa olevasta varustehuoneesta ja satulat ja suitset sekä loimet ulkokatoksesta. Varusteet ovat nimetty hevosen nimellä omilla paikoillaan. Kovimmilla pakkasilla Satulat ja suitset ovat loimienkuivatushuoneessa/satulahuoneessa. Mikäli tunnilla tarvitaan erityisiä varusteita, on se kirjattu tuntilistaan. Hevoskohtainen suojalista löytyy ilmoitustaululta.
 • Hevonen varustetaan karsinassa niin että se on kiinnitettynä kahdelta puolen karsinan oviaukkoon vetosolmulla. Harjaa hevonen huolellisesti ja tarkista suojien ja varusteiden puhtaus ennen laittoa.
 • Satuloinnin ja suitsinnan jälkeen laita vielä hevoselle riimu takaisin päähän, jotta se on kiinni. Voit rauhassa pukea omat varusteesi ja käydä vessassa ennen kentälle lähtöä.
 • Kentälle lähdetään yhtä aikaa tallista, kun kaikki samalle tunnille tulevat ovat valmiina. Lähinnä oviaukkoa oleva ratsukko lähtee ensin. Taluttaessa hevosten ohjat otetaan kaulalta pois, poikkeuksena hevoset joilla on martingaali käytössä, niiden ohjat pidetään kaulalla. Huolehdi riittävästä turvaetäisyydestä edellä kulkevaan ratsukkoon.

Ratsastustunnilla

 • Ratsaille noustaan keskikaarrossa. Huolehdi riittävästä välimatkasta vieressä seisovaan hevoseen. Kun saavut kaartoon, laita ohjat kaulalle, laske ja mitoita jalustimet itsellesi sopivimmikai sekä kiristä satulavyö. Muista tarkistaa etteivät hevosen karvat ole välissä kiristäessäsi koulusatuloiden vöitä.
 • Selkään noustessasi, lyhennä ohjat tuntumalle ja tue vasen kätesi harjaan. Oikealla kädellä auta jalustin vasempaan jalkaan ja siirrä käsi satulan takakaarelle. Pompi oikealla jalalla muutama harjoitus ponnistus ja ponnista selkään. Ethän tökkää hevosta kylkeen vasemman jalkasi varpailla. Satulaan laskeudutaan pehmeästi jotta hevosen selkään ei koske.
 • Tarkista jalustinten pituus ja satulavyön kireys ennen liikkeelle lähtöä. Tunninohjaaja tarkistaa vielä vöiden kireyden ennen liikkeelle lähtöä. Odota että saat luvan lähteä kävelemään.
 • Alkukäynnit kävellään pitkin ja rennoin ohjin. Se on hyvä aika venytellä ja virutella omia raajojasi.
 • Ratsasta tunnilla ratsastuksenohjaajan ohjeiden mukaan. Ohjeiden noudattaminen lisää kaikien ratsastajien turvallisuutta tunnilla.
 • Tunti lopetetaan yhteiseen loppukaartoon. Ratsailta laskeudutaan yhtä aikaa. Mikäli hevonen ei jatka seuraavalle tunnille, ratsastaja nostaa jalustimet ylös ja löysää satulavyön.

Ratsastuksen jälkeen

 • Talliin lähdetään kentältä yhtämatkaa siistissä jonossa.
 • Ratsastuksen jälkeen huolehdi ensin hevosesta ja sitten vasta itsestäsi. Riisu hevoselta varusteet, kiinnitä se asianmukaisesti. Pese kuolaimet ja niputa suitset, huolehdi tavarat niiden omille paikoilleen. Harjaa hevonen ja loimita se, mikäli se on tarpeellista.
 • Vie hevonen ohjeen mukaan tarhaan. Ratsullesi voit antaa herkkuleipäpalan kun kaikki hoitotoimet on tehty.
 • Siivoa käyttämäsi tavarat takaisin omille paikoilleen.
 • Muista maksaa tuntisi mikäli olet irtotunti ratsastaja.
 • Kiitos sinulle ja tervetuloa uudelleen!